Aangepaste levertijd: vandaag besteld, maandag 23 juli verzonden. Excuses voor het ongemak!

Open scheermes

6 artikel(en)

per pagina

6 artikel(en)

per pagina

Scheren met een open scheermes

Dus je bent op zoek naar een open scheermes, maar waar moet je beginnen? Laat ons je wat tips geven! Het kan natuurlijk erg overweldigend zijn om van je oude scheermethode af te stappen en iets nieuws te beginnen. Je scheert je misschien al jaren met een scheerapparaat of met cartridge scheermesjes van merken als Gilette en Wilkinson. Open scheermessen zijn iets heel anders als de cartridge mesjes en de klassieke tweezijdige scheermesjes of safety razors.

Als je er goed mee omgaat dan gaat een open scheermes heel lang mee en dat scheelt in de kosten. Maar dat is niet het enige voordeel aan een open scheermes. Het gevoel wat je krijgt als je zo’n scheermes vast hebt is niet te vergelijken met iets anders. Je oerinstincten komen boven en je gaat merken dat scheren een plezierige belevenis gaat worden. Nadat je goed geoefend hebt natuurlijk, want nat scheren met een open scheermes vergt wel enige training.

Hoe scheer je met een open scheermes?

Het ziet er zo simpel uit in films of als je in een “echte” barber aan het werk ziet, maar niets is minder waar. Oefening baard kunst is hier zeker het geval. Toch is dit het zeker waard, want scheren met een open scheermes is leuk en verfrissend. Een hele andere start van je dag!
Het resultaat wat je met een open scheermes zult behalen na enige training zal je niet snel overtreffen met een andere scheersysteem. In de reclames van Gillette worden de cartridge mesjes verkocht door van 4 naar 5 mesjes te gaan. Er zit natuurlijk een goede theorie achter het cartridge mesje, maar toch is de kwaliteit van je scheerbeurt een stuk minder.

Gezicht schoonmaken

Het is van groot belang dat je je gezicht gaat wassen met zeep en lauw warm water. Je wordt er ’s ochtends niet alleen goed wakker van, maar zo wordt je gezicht ook goed schoon. Dit is natuurlijk erg logisch, maar het heeft ook een voordeel bij het scheren. Je baardharen worden namelijk zachter, wat voor een meer plezierige scheerbeurt zorgt.

Scheerzeep en scheerkwast

Nu kan je het gezicht gaan insmeren met scheerzeep, het liefst scheerzeep wat je zelf hebt aangemaakt. Scheerzeep wat je zelf aanmaakt is een stuk gezonder voor je huid en ook veel goedkoper dan de standaard scheerschuim of scheergels die je in de supermarkt kunt kopen. De scheerschuim die je in de supermarkt koopt zit vol met allerlei chemicaliën.open scheermes instructieDe scheerzeep kan je het best aanbrengen door gebruik te maken van een scheerkwast. Dankzij het aanbrengen van het scheerzeep met een scheerkwast gaan je haren omhoog staan, wat het scheren makkelijker maakt.

Open scheermes vasthouden

Het is belangrijk dat je je open scheermes goed vasthoud. Je houdt het scheermes vast met je vingertoppen. Het scheermes houd je dan tussen je duim en 2 of 3 vingers, zie de instructietekening.

Scheren

Vervolgens klap je het open scheermes open en kan je beginnen met scheren. Scheer de eerste keer altijd met de haarrichting mee en maak het mes regelmatig even schoon. Mocht het nodig zijn om nogmaals over je huid heen te gaan voor een nog gladder effect, dan kan je voorzichtig tegen de haarrichting in scheren. In het filmpje hieronder kan je duidelijk zien op wat voor een manier en in welke richting je moet scheren met een open scheermes.
Het belangrijkste om te onthouden is dat je nooit een zagende beweging moet maken, dan snij je jezelf. Ook is het belangrijk om het mes van je open scheermes niet hard over je huid te trekken, laat het gewicht van het mes het zware werk doen. Als laatste raden wij je aan om het mes in een hoek van 30 graden op je huid te plaatsten.

Aftershave

Was je gezicht nog een keertje met lauw water, zodat je alle zeeprestanten verwijderd. Droog je gezicht af en als laatste kan je nog een lekkere aftershave gebruiken om je gezicht echt even op te frissen.

Scheren in stappen

 1. Begin met het wassen van je gezicht, het liefst met warm water.
 2. Maak een mooi scheerschuim door water en je scheerzeep naar keuze met elkaar te mengen.
 3. Breng het scheerschuim aan, wrijf het goed in. Dit doe je door in cirkels of je gezicht te gaan. Dit kan met je handen of met een scheerkwast. Wij raden je aan om dit te doen met een scheerkwast.
 4. Begint met scheren en volg de groeirichting van je haar. Je kunt er bij een tweede ronden voor kiezen om tegen de groeirichting van je haar in te scheren.
 5. Alles gehad? Was je gezicht nu goed met koud water en zorg dat alle schuimresten weg zijn. Droog je gezicht goed af.
 6. Nu heb je de keuze om een lekkere aftershave te gebruiken. Kan je hier niet tegen of vind je het niet fijn, dan kan je deze stap overslaan.
 7. Tijd voor een vocht inbrengende balsem of gezichtslotion. Zo blijft je huid mooi soepel en dit zal uitdrogen van je huid voorkomen.

Onderhouden van je open scheermes

Voordat je gaat scheren, gaan je er eerst voor zorgen dat je scheermes weer optimaal scherp is. Dit proces zorgt niet alleen voor een beter scheerresultaat, maar draagt ook bij aan het onderhouden van de kwaliteit van je open scheermes.

 1. Hang je scheerriem met de canvas zijde naar boven aan een stevige haak, of om een deurklink. Hou de riem op spanning, maar zorg dat er nog een kleine boog zichtbaar is. Verwijder nu met je hand de losse stofdeeltjes van de scheerriem.
 2. Plaatst het mes vlak op de onderkant van je scheerriem, met de rug van je scheermes van je af gericht. Nu ga je rustig zonder druk te zetten naar boven, waarna je het mes rustig omdraait en weer naar beneden beweegt.
 3. Herhaal het proces van punt 2 zo’n 15 keer.
 4. Draai nu de riem om, zodat de lederen zijde naar boven is gedraaid.
 5. Herhaal het proces van punt 2 zo’n 20 keer, maar dan op de lederen zijde van de riem om het mes wat bij te slijpen.

Slijpen met een spanriem

Wanneer je scheermes bot aanvoelt is het tijd om hem te gaan slijpen met een spanriem. Deze spanriem is opgebouwd uit twee zijde, een rode of groene zijde en een bruine zijde. De gekleurde zijde is bedoeld om in de smeren met slijppasta. Dit proces hoeft niet iedere keer herhaald te worden, zolang het mes een slijpend geluid maakt zit er voldoende slijppasta op de spanriem. Laat de slijppasta in eerste instantie even indrogen.
Herhaal het proces van punt 2 nu zo’n 10 keer over de spanriem. Vervolgens herhaal je het bovenstaande proces van punt 1 t/m 5 op de scheerriem. 

Open scheermes van top tot teen

Tegenwoordig zijn er open scheermessen te krijgen in verschillende materialen. Niet alleen de handvatten zijn in verschillende materialen en vormen te krijgen, maar de messen zelf worden ook van verschillende staalsoorten gemaakt. De meest gangbare staalsoort die hiervoor gebruikt word is koolstofstaal. Ook vind je open scheermessen van zilverstaal, roestvast staal en damaststaal.
Een zachtere staalsoort heeft als voordeel dat het mes makkelijk scherp te houden is. Hardere staalsoorten blijven langer scherp, maar zijn wel moeilijk scherp te houden.

Maat van je scheermes

Dan hebben wij het over de breedte van je scheermes. Deze maten worden vaak weergegeven in achtsten van een inch. De meeste 0pen scheermessen die je zult tegenkomen zijn 5/8″ oftewel 1,8 centimeter. De breedte van je scheermes hangt af van hoe zwaar je baardgroei is. Over het algemeen geld dus, hoe zwaarder je baardgroei, hoe breder je scheermes moet zijn. Toch is dit grotendeels een kwestie van persoonlijke voorkeur.